Pro Deo advocaat of mediator bij echtscheiding

Zoekt u pro deo mediaton of juridische hulp bij een scheiding? 

U wilt voor uw scheiding een mediator of advocaat inschakelen, maar u kunt u deze misschien betalen.
De wet regelt dat mensen die geen advocaat kunnen betalen de kosten vergoed krijgen. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand en wordt ook vaak ‘pro deo’ genoemd.

Een echtscheidingsadvocaat op basis van toevoeging helpt bij:

  • Aanvragen van de subsidie voor de scheiding
  • Gratis informatie over procedure van de echtscheiding
  • De hele scheiding pro deo afhandelen
  • Goedkoop advies over alle gevolgen van scheiden

 

Wat kost een pro deo advocaat

Aan een echtscheiding zijn kosten verbonden. Bijvoorbeeld griffierecht (kosten voor de rechtbank), kosten van gemeentelijke uittreksels, (eventueel) de gerechtsdeurwaarder. De kosten van een door u ingeschakelde advocaat of mediator lijken vaak de grootste kostenpost. Dat geldt niet voor de advocaat op toevoegingsbasis.

Als u in aanmerking komt voor een toevoeging is de gesubsidieerde advocaat of mediator vaak bijna gratis. Echt helemaal gratis is de pro deo advocaat niet, de overheid vraagt een kleine eigen bijdrage. Deze is inkomens afhankelijk. U heeft dan vaak een goedkope advocaat voor uw scheiding.

Om een beeld te krijgen: normen voor een advocaat familierecht:

normen pro deo advocaat familierecht

Onder voorbehoud, actuele normen en toelichting op https://www.rvr.org/nieuws/2017/december/inkomen-vermogen-en-eigen-bijdrage-2018.html

Wij adviseren u graag of u voor een pro deo advocaat voor uw scheiding in aanmerking komt: neemt u contact met ons op via het formulier of bel: 038 – 77 3 90 60.

 

Echtscheiding met een toevoeging (Pro Deo)

Een gesubsidieerde scheidingsadvocaat helpt u met alle stappen in de scheiding. Vanaf de beslissing of u kiest voor een eigen advocaat nodig heeft of bemiddeling met een gemeenschappelijke advocaat-mediator.

Wat is het verschil tussen een advocaat en een mediator bij echtscheiding?

Enkele opvallende verschillen:

  • Een advocaat treedt op voor één van de partijen – de mediator vertegenwoordigt hen beiden.
  • Mediaton is gericht op het snel samenbrengen van de beide partijen, een advocaat is erop gericht om de best mogelijke afspraken te maken voor diegene die de advocaat heeft ingeschakeld.
  • Een mediator geeft naast juridische hulp ook ondersteuning bij in gesprek komen en blijven. Er is meer tijd voor communicatie en oplossingen waarbij alle belangen worden mee gewogen.

Voor de advocaten van Het Familierechtkantoor geldt dat ook als zij één van de ex-partners bijstaan in een echtscheidingsprocedure, dat zij begrip hebben voor de heftige emoties bij een scheiding en dat hun rechtshulp gericht is op het voorkomen van escalatie.

 

Scheiding op toevoegingsbasis via mediation

U leest het overal: áls het mogelijk, dan is mediaton de beste manier om een echtscheiding of beëindiging samenwonen te regelen.

Voordelen scheiding door mediation:

  • minder kans op escalatie
  • meer kans op een lange termijn oplossing
  • kortere procedure
  • goedkoper: de eigen bijdrage bij mediation is vaak veel lager dan bij ieder een eigen advocaat
  • maatwerk, ook voor ondernemers
  • u hoeft niet naar de rechtbank

Ook als lukt om in mediation afspraken te maken, heeft u nog een advocaat nodig om de echtscheiding aan te vragen; alle mediators van Het Familierechtkantoor zijn tevens advocaat.

 

Echtscheiding op toevoeging met eigen advocaat

Soms zijn er teveel onoplosbare meningsverschillen en kunt u helemaal niet meer met elkaar communiceren. Ook als u helemaal niet voor uzelf durft op te komen in het bijzin van uw ex-partner

Voor de advocaten van het Familierechtkantoor die voor één van de partijen optreden geldt dat de scheidingsadvocaat, adviseert u wat u het beste kunt doen om de echtscheiding zo goed en zo snel mogelijk en met zo min mogelijk escalatie te regelen.

 

Wanneer recht op pro deo advocaat

Er komen meer mensen in aanmerking voor een pro deo advocaat voor echtscheiding dan soms wordt gedacht.

3 punten die interessant zijn voor een scheiding op basis van een toevoeging:

  • Bij echtscheidingszaken en beëindiging samenwoning wordt het inkomen van de partner niet mee genomen: er wordt alleen naar het eigen inkomen gekeken.
  • Uitganspunt is het verzamelinkomen, dat is heel eenvoudig gezegd het inkomen waarover belasting wordt geheven.
  • Als men staat ingeschreven (bij de gemeente) op het zelfde adres als een minderjarig kind, dan wordt men als alleenstaande ouder beschouwd. Dan gelden hogere inkomensgrenzen, en komt men dus eerder voor een toevoeging in aanmerking. En als de ouders beiden nog op hetzelfde adres staan ingeschreven, geldt dit in principe voor hen allebei.

Bel ons direct

Zwolle: 038 – 773 90 60

Apeldoorn: 055 – 220 00 01

Advocaat of mediator Het Familierechtkantoor Zwolle