Advocatenkantoor Zwolle bij Echtscheiding

Of je nu 5 of 25 jaar getrouwd bent, de beslissing om te gaan scheiden is een ingrijpende stap. Voor hulp bij echtscheiding in Zwolle en omgeving is Het Familierechtkantoor dé specialist. Onze echtscheidingsadvocaten hebben de ervaring en kennis om uw scheiding op een zorgvuldige manier af te wikkelen. Vakkundig en betrokken. En altijd met het doel om respectvol uit elkaar te gaan zodat alle gezinsleden ook echt een nieuwe start kunnen maken.

Elke scheiding is anders

Wilt u weten wat onze scheidingsadvocaten in uw specifieke situatie kunnen betekenen? We kunnen binnen drie werkdagen met u om tafel zitten. Bel of mail voor een vrijblijvende afspraak.

De drie meest gestelde vragen:

1 Heb ik een advocaat nodig?
2 Wat moet er allemaal geregeld worden?
3 Hoe verloopt een echtscheidingsprocedure ?

 

1 Mediator of scheidingsadvocaat?

Het regelen van uw scheiding kan op verschillende manieren: u kunt kiezen voor mediation (echtscheidingsbemiddeling) of voor een eigen advocaat. Welke u kiest is afhankelijk van de wensen en de belangen van beide partijen.

Mediator: Als u in onderling overleg de echtscheiding wilt regelen

Een mediator is onpartijdig en begeleidt u bij alle afspraken die bij een scheiding komen kijken. Zo kunt u samen oplossingen kiezen die het beste zijn voor alle gezinsleden. Een mediation traject is vaker sneller, minder stressvol en minder duur dan de gang naar de rechter. Lees hier meer over alle voordelen van mediation. Het Familierechtkantoor heeft ruime ervaring in echtscheidingsbemiddeling. Onze mediators zijn tevens advocaat en kunnen zelf het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechter. Als u samen een echtscheiding aanvraagt is één advocaat-mediator die de scheiding regelt voldoende.

Is mediation geschikt voor uw situatie? Bel of mail voor een vrijblijvende afspraak.

Voordelen van scheiden met mediation:

* Samen in gesprek blijven
* Onderlinge afspraken over omgangsregeling en alimentatie
* Sneller en goedkoper

Advocaat: Als u er samen niet uitkomt

Als het niet mogelijk is om in onderling overleg de scheiding te regelen of als u niet meer met elkaar in gesprek bent, dan kunt u beide een scheidingsadvocaat inschakelen. Uw advocaat stelt alleen úw belangen centraal en zal proberen met de advocaat van de andere partij tot een overeenkomst te komen. Als dit niet lukt, wordt een scheidingsprocedure gestart bij de rechtbank. Dit is meestal een emotioneel, lang en kostbaar traject. Samen een oplossing vinden is altijd beter dan het overlaten aan de rechter. Advies nodig? Onze daadkrachtige scheidingsadvocaten leggen het u graag helder uit.

Bel of mail voor een vrijblijvende afspraak.

Voordelen van scheiden met een advocaat:

* Als communicatie onderling niet meer mogelijk is
* Alleen úw belangen worden behartigd
* Voor langlopende juridische trajecten

Lees meer: Scheiden zonder advocaat, hoe zit dat precies?

 

2 Wat moet er bij een echtscheiding geregeld worden?

Een scheiding regelen betekent vooral afspraken maken met elkaar over alles wat je gemeenschappelijk hebt opgebouwd. Dat gaat over grote dingen zoals de kinderen, maar ook kleinere zaken kunnen essentieel zijn.

Hieronder staan de 5 belangrijkste onderwerpen waar afspraken over moeten worden gemaakt:

1 Kinderen
2 Alimentatie
3 Huis
4 Bezittingen en schulden
5 Pensioenen

Wij geven helder advies over alle juridische, praktische en fiscale gevolgen van de afspraken die u maakt. En natuurlijk over uw rechten en plichten.
Maar onze dienstverlening gaat verder.  Met onze ruime kennis en ervaring kunnen we u ook helpen met zaken als:

  • Gesprekken over de begeleiding van kinderen in echtscheiding
  • Opstellen ouderschapsplan
  • Alimentatieberekeningen
  • Uitleg over afwikkeling van huwelijkse voorwaarden
  • Verduidelijking van uw financiële plaatje na de scheiding
  • Advies over voortzetting van een onderneming
  • Toelichting op fiscaal optimale regelingen

Elke scheiding is maatwerk en ieder heeft eigen wensen en belangen. De advocaten van het Familierechtkantoor hebben een persoonlijke en daadkrachtige aanpak. En regelen uw scheiding op een manier die bij u past. Vrijblijvend van gedachten wisselen met een echtscheidingsadvocaat over úw situatie?

Bel of mail voor een persoonlijke afspraak.

 

3 Hoe gaat een scheiding in z’n werk?

Hoe verloopt de procedure?

Bemiddelen
Hoe de scheidingsprocedure verloopt, hangt af of u voor een mediator of advocaat kiest. Bij mediation worden in één of meer gesprekken, in overleg afspraken gemaakt en vastgelegd in een convenant. Vervolgens wordt een gezamenlijk verzoekschrift tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. Lees een uitgebreide beschrijving van dit proces op onze mediation pagina.

Het in gang zetten van de echtscheidingsprocedure met een eigen advocaat, gebeurt door het indienen van een verzoekschrift, gevolgd door een verweerschrift, een zitting en een echtscheidingsbeschikking. Lees hier meer over de scheidingsprocedure met een advocaat. 

Ontbinden
Hoe u het scheidingsproces ook regelt, er moet altijd een verzoek tot echtscheiding worden ingediend bij de rechtbank. Als het huwelijk door de rechter ontbonden is, stuurt uw advocaat/mediator de beschikking naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. U bent pas definitief gescheiden als de beschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Afronden
Als het huwelijk officieel ontbonden is worden de laatste zaken geregeld, zoals het wijzigen van de tenaamstelling van een woning door de notaris en de effectuering van pensioenafspraken. Daarna kan het echtscheidingsdossier worden afgerond.

Hoe lang duurt een echtscheidingsprocedure?
Een scheidingsprocedure duurt gemiddeld tussen de drie en negen maanden, onder meer afhankelijk van termijnen van de rechtbank en de gemeente. Als er geen zitting is, omdat partijen in overleg tot afspraken komen (bijvoorbeeld door schikkingsonderhandelingen tussen advocaten of via mediation) dan kan het veel sneller. Een gemiddeld mediation traject duurt acht weken.

Wat kost een echtscheiding?
De kosten van een echtscheidingsprocedure zijn afhankelijk van de keuze voor een mediationtraject of ieder een eigen advocaat.
Een mediationtraject duurt vaak korter dan een procedure bij de rechtbank, waardoor de kosten lager zijn. Daar komt bij, dat u bij een mediationtraject de kosten van één deskundige deelt, terwijl de partijen met ieder een eigen advocaat, twee deskundigen moeten betalen.

Wij werken op basis van een tarief voor het aantal uren dat besteed wordt, omdat niet in iedere scheiding dezelfde onderwerpen geregeld hoeven te worden en dezelfde werkzaamheden nodig zijn. Wanneer er weinig tot geen discussiepunten zijn, kunnen de kosten ook laag blijven. Is er over de meeste onderwerpen een discussie, dan zullen de werkzaamheden uitgebreider zijn.

Onze ervaring is dat een echtscheiding onder deskundige begeleiding normaal gesproken tussen €500,- en €4.000,- kost. Als eenmaal bekend is welke discussiepunten spelen, dan kunnen we vooraf een goede inschatting te maken van de kosten.

Welke echtscheidingsadvocaat moet ik kiezen?
De ene scheidingsadvocaat is de andere niet. Er zijn harde vechters. Misschien neemt uw partner een advocaat “met haar op de tanden”. En wie komt er dan voor u op?

Er zijn ook ‘zachtere’ advocaten en mediators in het familierecht. Het belang van begrip tonen en in gesprek blijven, staat altijd voorop. U wilt een hele goede advocaat, én u wilt zich niet achteraf hoeven af te vragen of u alle kosten en verharde emoties had kunnen voorkomen. Escalatie vermijden, waar mogelijk de harmonie zoeken, soms een stevig geluid laten horen, maar altijd de juiste toon vinden.

Een goede samenwerking tussen u en uw advocaat is van belang om uw zaak optimaal te behandelen. Omdat een echtscheiding een zeer persoonlijke aangelegenheid is, adviseren wij een advocaat te zoeken die bij u past. Neemt u dan ook gerust vrijblijvend contact met ons advocatenkantoor in Zwolle op om een kennismakingsgesprek met een echtscheidingsadvocaat in te plannen.

Lees meer: Zo werkt de echtscheidingsprocedure met een advocaat

Bel ons direct

Zwolle: 038 – 773 90 60

Apeldoorn: 055 – 220 00 01

Advocaat of mediator Het Familierechtkantoor Zwolle